Birka Björkö

Den som älskar sjön har all anledning att bo i Bro Mälarstad. När området är helt klart kommer det att finnas en småbåtshamn vid Mälarens kant, och härifrån kan du starta både din världsomsegling och dagsutflykt. Här får du inspiration till några sjöutflykter som funkar antingen med båt eller kanot.

Ute på Brofjärden

En varm sommardag behöver sjöturen kanske inte vara så lång. Kanske är det alldeles lagom att ta sig från Bro Mälarstad till Kungsängen och köpa glass. Lägg till vid Kungsängens båtsällskaps gästbrygga och knata upp till centrum. Njut en stund på Gröna udden innan hemfärd. Kolla vad som gäller för gästhamnen innan du ger dig iväg, här finns mer information.

Något som passar för familjen i kanoten är att kvista över till den lilla ön Skoggarn, som ligger rakt söderut från Bro Mälarstad sett. På ön finns ett par övernattningsplatser, i viken har du kvällssol och det finns fina klippor att hänga på. Söder om Skoggarn hittar du ett naturreservat som består av de fyra öarna Lindholmen, Rönnskär och Broknapparna. Dessa öar har unika naturvärden och här häckar fiskgjuse och fisktärnor. På Rönnskär finns en ovanlig blomfluga som bara trivs med mycket gammal skog. Visa alltid hänsyn till djur och natur!

Dagsutflykt med egen båt till Birka Björkö

Ungefär 10 sjömil från Bro Mälarstad ligger Birka Björkö. Utöver den autentiska vikingabyn finns här gästhamn och restaurang. Träffa vikingar, se hur de levde på sin tid och upptäck både dåtidens hantverk och djurhållning. Fredagar i juli ställer de till med AV, After Viking, med grillning, och vissa dagar hålls vildsvinsgille. Information om öppettider, bokningar och event.

Sommarstopp med puls vid Mälaren

För dig som söker sommarpuls och planerar en längre resa med övernattningar kan Mariefred och Strängnäs vara charmiga alternativ. Från Mariefreds gästhamn ser du det vackra Gripsholms Slott, i hamnen finns en nyöppnad sjömack och de gulliga gränderna ligger alldeles nära. Strängnäs gästhamn ligger mitt i stadens hjärta och här hittar du både småstadscharm och ett komplett serviceutbud inklusive vacker bebyggelse, shopping och många restauranger.

Över Mälaren kan du också ta dig ända till Västerås, Stockholm eller Södertälje, och via mysiga Hjälmare kanal ända till Örebro. Bara fantasin sätter gränser för vart Mälarens vattenvägar kan ta dig! Hitta dina egna strandhugg här!

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Har du också längtan till ett skog- och vattennära boende?

Intresseanmälan