Svampar och vilda växter i Bro

Det finns ett unikt skogsområde ungefär 3,5 km väster om Bro Mälarstad som heter Rösaring. Här finns boplatslämningar, gravfält och labyrint, där människor troligen haft ceremonier sedan brons- och järnåldern. Och det viktigaste av allt – här hittar du skogens guld!

I naturreservatet Rösaringsåsen, som ligger på en halvö vid Säbyholmsviken, vandrar du genom luftig skog och delvis på en grusås, en del av Uppsalaåsen, som stupar brant åt söder. Ta några steg bortom de upptrampade stigarna och du kan hitta ditt eget bär- och svampställe. I skogen växer långt mer än kantareller och kanske kan man utmana sig själv att hitta en rödgul eller svart trumpetsvamp, eller en sopp. Bäst att ha med sig en svampbok så det bara blir ätbara svampar!

Området erbjuder inte bara ätbara växter. Högsta punkten i skogen är 61 meter och härifrån har man en hänförande och vidsträckt utsikt över Mälaren. Skogen ger också skydd till en rad ovanliga insekter. Vid den forntida labyrinten lever till exempel den utrotningshotade orange trumgräshoppan. Håll ögonen öppna, den är svår att få syn på om den inte flyger i väg i all sin färgglada prakt.

Det skönaste sättet att ta sig till Rösaring från Bro Mälarstad är på cykel eller till fots. Från Låssa kyrka är det någon kilometers promenad in i skogen. I området finns informationsskyltar med kartor.

Fast den som är mer bekväm och hemkär kan prova lyckan i skogen bakom knuten. Om det är något det finns gott om i Bro Mälarstad är det just skog. Kanske finns det hemliga svampstället bakom nästa tall i hemmakvarteret?

Vildplocka

Skog och natur rymmer mer än bär och svamp – den uppmärksamme kan hitta allt möjligt gott att äta ute i naturen. Här är några exempel:

  • Harsyra. Fina att dekorera sallad med, eller bakverk. Syrliga och goda.
  • Ryssgubbe/Långrova. Gula blommor. Ät den färsk eller gör en paj.
  • Vild pepparrot. Utöver roten går blomman att äta. Nästan lika stark som wasabi.
  • Myskmadra. Fin smaksättare för exempelvis sprit eller bakverk.
  • Löktrav. Smakar som senap och vitlök. Bladen kan också ätas.

 

Här finns mer info om Rösaring. 

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Har du också längtan till ett skog- och vattennära boende?

Intresseanmälan