Det är godare att äta det som odlats hemma, så är det bara. Förutom det som växer vilt förstås, det smakar också härligt. I Bro Mälarstad kan du kombinera detta – börja med att fröodla i kruka på balkongen eller uteplatsen och placera ut i naturen när tiden är mogen. Du kan skapa ditt eget smultronställe på en hemlig plats i skogen. Bokstavligt talat.

Odla smultron hemma
Smultron trivs både i sol och halvskugga. Ta fram en stor kruka och fyll den med grönsaksjord. Du kan också blanda i kompostjord om du har tillgång till det. Jorden ska vara väldränerad, så se till att ha hål i botten av krukan. Om du har ont om plats på golvet eller marken kan du också odla i amplar. Vattna särskilt ofta när det är varmt och torrt och om du vill ha höga plantor. I övrigt tål smultron vissa perioder av torka. Om du sår på friland kan du täcka med halm eller gräsklipp för att behålla fukt och hålla bären torra. Pallkrage och odlingslåda är ett bra tips när smultronen ska övervintra, eftersom de inte gillar att stå med blöta fötter på vintern.

Smultron i Bro Mälarstad-skogen
Ett roligt alternativ, särskilt för de små i hemmakvarteret, är att skapa ett eget hemligt smultronställe i skogen. När dina frön blivit plantor kan ni sätta ut dem i skogen. När plantorna bott in sig kan ni göra utflykter till ert hemliga ställe och mumsa bär. Börja med att rensa platsen från ogräs och bädda sedan in rötterna i små gropar med extra bra grönsaksjord. Fin skog finns det gott om i Bro Mälarstad!

Smultron i hemmarabatten
Funderar du på vad du ska ha i rabatten? Kanta den med smultron tuvor ! Det blir en tät, lättskött, prydlig och mycket god inramning i världsklass.

Smultrontips
Om du får bär över kan du frysa in dem med lite socker och sedan använda på fil och i tårtor, pajer eller smoothies på vintern. Tänka va’! Sommarsmak på vintern hemma i Bro Mälarstad!

Smultronfrön hittar du i välsorterade trädgårdsaffärer, större matvarubutiker och på nätet.

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Har du också längtan till ett skog- och vattennära boende?

Intresseanmälan