Det är lätt att tro att alla vägar leder till Bro och att allt roligt händer just i dessa trakter. Och kanske är det helt sant ändå. Till dig som vill uppleva en heldag med flera härliga stopp, eller till dig som vill ha inspiration till en enstaka utflykt, har vi samlat ett antal godbitar längs en 11 mil lång upplevelserunda.

Lasse Åberg museum

Det här är en upplevelse för hela familjen. Museet ligger i en gammal 1800-tals ladugård och är världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum med egen djungel. Häng i Trazankojan som har tre våningar, rutschbanan och hängbro, och spana i Hemliga Arnes labb. Unika samlingar serier och konst för den mer vuxna publiken. Information om öppettider. 

Kvarnnibble gårdsbutik

Här odlas grönsaker både på friland och i växthus. Du kan också köpa närproducerade varor som lammkött, ägg, ost och honung med mera, och vägg i vägg med butiken ligger gårdens äppelmusteri. Kanske ta en kaffe och bulle för att fylla på krafterna? Här hålls öppen året runt och allt drivs av Anna och Henrik Tesch. Gården har funnits i familjens ägo i fyra generationer. Kolla på kvarnnibble.se för aktuella öppettider, de varierar under året.

Medeltidsstaden Sigtuna

Sigtuna är Sveriges äldsta bevarade stad med en i stort sett intakt stadsplan. Staden grundades av Erik Segersäll på 970-talet. Olof Skötkonung satte Sigtuna på kartan när han instiftade Sveriges första myntverk här omkring år 995. Hans dotter blev även Sveriges första helgon, den heliga Anna av Novgorod, född Ingegerd Olofsdotter. I Sigtuna finns massor att se, göra och smaka på. I den pittoreska stadskärnan möts du av trånga gator, gränder och låga trähus samt Sveriges äldsta tegelkyrka. Längs gatorna trängs affärer, kaféer och restauranger. Staden är värd en hel egen besöksdag och här finns allt du behöver veta inför ett besök i Sigtuna.

Steninge slottsby

Det här stället är en lista för själen. Ingen stress i sikte. Promenera i slottsparken och strosa bland butikerna som till exempel erbjuder grejer för hemmet, köket, växterna och trädgården. På restaurang Steninge Bruk kan du avnjuta lunch, brunch, ett glas eller fika. För öppettider och evenemang.

Rosersbergs slott och Kettils grotta

Det här är en utflykt som verkligen går från slott till koja, eller snarare grotta. Slottet uppfördes 1634–1638 av riksskattemästaren Gabriel Bengtsson Oxenstierna och ingår i dag i hovstaten. Slottet inrymmer museum, hotell, konferensanläggning och kafé. I parken finns en grotta vid Mälarens strand. Grottan byggdes av Karl XIII till sin frus ära på temat Kettil Viking och runskriften utanför lyder "Till gemensamt betraktande av naturen och dess gudomliga upphovsmans skänker, uppreste Karl, Sörmlands hertig och de nordiska frimurarbrödernas mästare, denna grotta till nöjsamt samkväm med sin hustru den fagra Lotta av Holstein”. Öppettider för kafé. Boka biljetter hos Kungahuset.

Runsa fornborg

Runsa var en befäst stormannagård under järnåldern. Här fanns på sin tid en borg där en välbärgad släkt bodde och säkerligen hade mycket makt över bygden. Borgen ligger på en höjd, som var lätt att försvara och just den här borgen var särskilt väl befäst. Nedanför kullen fanns sannolikt också en bra hamn i Lilla Borgviken i sjön Skarven med vattenvägar som både ledde ut till Mälaren och in i Uppland. Nedanför kullen finns en Sveriges största skeppssättningar. Upplandsleden löper inte långt härifrån. Mer information om Runsa.

Ladan på Öråkers gård

På cykelavstånd från Bro Mälarstad finns Ladan på Öråkers gård. Du möts av en uppsjö härligheter som kafé, butiker, djur och odlingar. Njut av kulturupplevelser, biologisk mångfald, närproducerad mat, hållbarhet, hantverk och konst. I butikerna hittar du allt från lokalproducerad honung, knäckebröd och granola till kläder, inredning och möbler. Du kan också lära dig mer om bokashi. Information om öppettider. 

Bro kyrka

Den som bara vill göra en kort utflykt från Bro Mälarstad kan knata de få metrarna till Bro kyrka. Kyrkan och kyrkogården ligger vackert och på långt håll skymtar Mälarens vågor. Kyrkan härstammar från 1100-talet, vilket ju är en hisnande ålder för vilken byggnad som helst, och här har renoverats under århundradenas lopp. Kyrkans intressantaste inventarier är predikstolen, som anses vara designad av Hans Hebel från Holstein, den rikt dekorerade dopfunten i sandsten från 1100-talet och altaret, som har en medeltida altarskiva, fem konsekrationskors och tillverkades år 1520 av Jan Borman i Bryssel. Här finns mer information om Bro kyrka.

Bro Hof Slott

Bro Hof Slott hette tidigare Bro gård och historien går tillbaka till 1500-talet. Detta var då en kungsgård som försörjde kungligheterna med råvaror. År 1888 uppfördes slottet i barockstil med inslag av empir efter ritningar av av arkitekt Herman Holmgren, som också ritat Universitetshuset i Uppsala. På Bro Hof Slott finns i dag en välkänd och omtyckt golfbana av högsta kvalitet, en shop där även icke-golfare säkert kan hitta ett och annat samt en av Sveriges bästa golfkrogar som bjuder på nordiskt med inslag från hela världens kök. En perfekt avslutning på en lång utflyktsdag även för den helt utan golfintresse! Information och öppettider.

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Har du också längtan till ett skog- och vattennära boende?

Intresseanmälan