Bro Mälarstrand

Nu kan du ta Sparres väg hela vägen från skogssuset ner till sjöglittret i Bro Mälarstad. Det här är en intressant strandkant att besöka för dig som tycker om sköna promenader och kulturhistoria – och livet vid Mälaren. Här har du fri tillgång till lugnet och vyerna vid sjön, lika vackra på vintern som på sommaren.

Om du följer Sparres väg från skogen ner till sjön möts du av ett stycke uppländsk kulturhistoria. Tegelbruket Brogården nere vid vattnet stängde på 1960-talet efter att ha varit i gång i omkring 100 år. Här fanns gott om lera precis vid vattenvägen, vilket var perfekt för både produktion och frakt. Delar av den gamla industribyggnationen finns kvar som kulturbärare: maskinbyggnad, tegelmästarbostad, arbetarbostad och lokstall. Dessa historiskt värdefulla byggnader, som ger en mysig atmosfär, kommer snart att dela kvarter med fler hus i marin stil.

Nya bostadskvarter växer fram hand i hand med historien och grönområdena. Olika typer av byggnader som ger en varierad och vacker miljö – från radhus och villor till flerfamiljshus. Det blir en mix av hyresrätter, bostadsrätter och hus med enskilt ägande. Torget i dessa kvarter blir ett slags gårdstorg, en central och grön punkt, med sittplatser, service och kommunikationer. Läs mer om det nya området här.

Det gröna stråket vid vattnet

I området kan du njuta av slingrande naturstig och både roliga och avkopplande parkmiljöer. Här hittar du bland annat Fiskartorpsparken – en insektspark med holkar för fladdermöss, insektshotell och sandbädd för solitärbin. Med hjälp av informationsskyltarna kan du lära dig mer om parkens fauna. Njut av en stunds vila på bänkarna mitt bland vackra växter och härliga planteringar. Nere vid vattnet ligger Vita Björns damm med tillhörande park för rolig lek – och med grillplats.

Vi längtar redan till våren när vi kan ta en promenad bland de runt hundra blommande körsbärsträden längs huvudgatan ner mot sjön. Träden har planterats i så kallade skelettjordar med biokol som binder koldioxid och som gör att träden växer snabbare. Något annat vi ser fram emot är när de vackra tulpanträden ska planteras vid vändslingan.

En del av kajen är klar och kommer så småningom att byggas ut med ett etage närmast vattnet. Vattenkanten kommer utvecklas successivt och det planeras för solbryggor, utegym och badplats, som kommer vara tillgängliga för alla.

När allt är klart ser vi fram emot ett härligt sjö- och kvartersliv med trädsus, glittrande vågor, sjöbris och yoga på bryggan! 

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Har du också längtan till ett skog- och vattennära boende?

Intresseanmälan